Stołówka
„Obsługa systemu – skrócona instrukcja”.
W celu uzyskania dostępu do systemu umożliwiającego zakup posiłków, uczniowie PLO nr II, uczniowie innych szkół dla których organem prowadzącym jest Miasto Opole oraz pracownicy szkoły powinni zgłosić się do pani Kierownik stołówki. Inne osoby nie są zapisywane.
Poniedziałek |
09.09.2024 r. |
Alergeny: |
|
Zupa barszcz zabielany , chleb mieszany |
1, 7, 9 |
||
1) |
Spaghetti z żółtym serem |
1, 3, 7 |
|
2) |
Knedle ze śliwką, surówka selera z jabłkiem |
1, 3, 7, 9, 11 |
|
Kompot wieloowocowy |
|
||
Wtorek |
10.09.2024 r. |
Alergeny: |
|
Zupa krupnik zabielany, chleb mieszany |
1, 7, 9 |
||
1) |
Mielone z ziemniakami, sałatka z buraczków |
1, 3, 7 |
|
2) |
– |
1, 3 |
|
Kompot wieloowocowy, + dodatek |
|
||
Środa |
11.09.2024 r. |
Alergeny: |
|
Rosół z makaronem , chleb mieszany |
1, 3, 9 |
||
1) |
Udko z kurczaka smażone, ziemniaki, surówka z białej kapusty |
1, 7 |
|
2) |
– |
|
|
Kompot wieloowocowy, + dodatek |
|
||
Czwartek |
12.09.2024 r. |
Alergeny: |
|
Zupa fasolowa, chleb mieszany |
1, 9 |
||
1) |
Łazanki z kiszonej kapusty z makaronem z kiełbasą i mięsem |
1, 3, 7 |
|
2) |
Placki ziemniaczane ze śmietaną |
1, 3, 7 |
|
Kompot wieloowocowy, + dodatek |
|
||
Piątek |
13.09.2024 r. |
Alergeny: |
|
Zupa kalafiorowa, chleb mieszany |
1, 7, 9 |
||
1) |
Pierogi tradycyjne ze śmietaną/ z cebulką |
1, 3, 7 |
|
2) |
Jajko w sosie koperkowym, ziemniaki, marchew z chrzanem |
1, 3, 7 |
|
Kompot wieloowocowy |
|
Smacznego!
Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten ( tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany) oraz produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Skorupiaki i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty (produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne np. śmietana, ser, masło. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamie i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne. ( produkty przygotowane na ich bazie
- Nasiona sezamu i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne np. musztarda (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna np. w owocach suszonych) konserwant(E220)
- Łubin i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, kwasek cytrynowy, vegeta bez glutaminianu sodu, sól o obniżonej zawartości sodu z magnezem i potasem, cynamon mielony, czosnek mielony, kminek
Zgodnie z informacjami producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
w Publicznym Liceum Ogólnokształcącym nr II z Oddziałami Dwujęzycznymi
im. M. Konopnickiej w Opolu
Niniejszy Regulamin uchwalono na podstawie art. 106 ustawy z 14 grudnia 2016 r.
– Prawo oświatowe (t.j. Dz.U.2024. poz. 737).
- §1
Postanowienia ogólne
- W celu wspierania prawidłowego rozwoju uczniów w Publicznym Liceum Ogólnokształcącego nr II z Oddziałami Dwujęzycznymi im Marii Konopnickiej
w Opolu (dalej: PLO nr II), w ramach posiadanej bazy, prowadzona jest stołówka szkolna. - Koszty funkcjonowania stołówki w PLO nr II pokrywane są w granicach kwot wydatków zaplanowanych w budżecie Miasta Opole oraz zgodnego z nim rocznego planu finansowego szkoły. Należności za posiłek wpływają na wydzielony rachunek dochodów.
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla osób uprawnionych do korzystania ze stołówki.
- Proces zamówienia obiadów, ich zakupu, wydawania i rozliczania oraz zgłaszania nieobecności (rezygnacji z posiłku) – odbywa się wyłącznie z wykorzystaniem systemu elektronicznego – aplikacja „Jem w szkole”.
- O sposobie założenia konta i korzystania z systemu szkoła powiadamia na swojej stronie internetowej lub z wykorzystaniem e-dziennika. Adres strony do zalogowania: https://app.jemwszkole.pl/
- Stołówka szkolna wydaje dziennie określoną ilość obiadów. System uniemożliwia zakup większej ilości niż przewidziana do sprzedaży w danym dniu. Dopuszcza się możliwość zakupu zgodnie z § 4 ust. 5.
- Posiłki wydawane są w dniach, w których odbywają się zajęcia dydaktyczno-wychowawcze od godziny 12.10 do 15.30.
- Niniejszy regulamin dostępny jest na stronie internetowej szkoły oraz u Kierownika stołówki.
- Aktualny jadłospis można sprawdzić przed wejściem do stołówki, na stronie internetowej szkoły oraz w aplikacji „Jem w szkole”.
- §2
Ogólne zasady korzystania ze stołówki szkolnej
- Do korzystania z posiłków wydawanych w stołówce uprawnieni są, według następującej kolejności:
- uczniowie PLO nr II w Opolu wnoszący opłaty indywidualne oraz których dożywianie jest finansowane na podstawie odpowiednich decyzji,
- uczniowie z innych szkół, dla których organem prowadzącym jest Miasto Opole,
- aktualni i emerytowani pracownicy wnoszący opłaty indywidualne,
- inne osoby posiadające konto w systemie lub zgodę Dyrektora szkoły – w przypadku pozostawania niesprzedanych obiadów dla osób wymienionych w punktach od 1) do 3).
- Do wydania zakupionego przez aplikację „Jem w szkole” posiłku upoważnia brelok
z jednostkowym numerem, za pomocą którego przy odbiorze posiłku identyfikuje się osobę uprawnioną i sprawdza status zakupionych i opłaconych posiłków. - Uczniowie z innych szkół, dla których organem prowadzącym jest Miasto Opole, zobowiązani są do okazania administratorowi systemu Jem w Szkole w PLO nr II
w terminie do 20 września aktualnej na dany rok szkolny legitymacji uczniowskiej lub zaświadczenia o uczęszczaniu do szkoły, której organem prowadzącym jest Miasto Opole. Aktualna legitymacja lub zaświadczenie uprawnia do zakupu obiadów w cenie tzw. wsadu. Nieokazanie dokumentu będzie skutkowało zaszeregowaniem w płatności do grupy „inne osoby”. - PLO nr II zastrzega sobie możliwość sprawdzenia w ciągu roku szkolnego, czy dane dziecko jest uczniem szkoły, dla której organem prowadzącym jest Miasto Opole.
- §3
Ustalanie wysokości opłat za posiłki
- Korzystanie z posiłków szkolnych jest odpłatne.
- Wysokość opłaty za posiłki w stołówce szkolnej określa Dyrektor szkoły w porozumieniu
z organem prowadzącym szkołę. - Ustalone wysokości opłat za posiłki w stołówce szkolnej:
- opłata za jeden obiad dwudaniowy – dla uczniów PLO nr II w Opolu, uczniów innych szkół dla których organem prowadzącym jest Miasto Opole oraz pracowników PLO nr II – 7,50 zł,
- opłata za jeden obiad dwudaniowy – dla innych osób – 17,00 zł.
- Do opłat wnoszonych za korzystanie przez osoby wymienione w ust. 3 pkt 1) z posiłków w stołówce szkolnej nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki.
- Pozostałe osoby korzystające z posiłków w stołówce szkolnej, ponoszą koszty uwzględniające koszty pracownicze, koszty produktów oraz koszty prowadzenia
i utrzymania stołówki szkolnej.
- §4
Sprzedaż obiadów
- Sprzedaż obiadów odbywa się z wykorzystaniem aplikacji „Jem w szkole”.
- Zakup obiadów należy zrealizować, korzystając z operatora płatności tPay (zakup internetowy). Zamówienia i opłaty mogą być wykonywane 24 h na dobę 7 dni w tygodniu. Realizacja płatności obciążona jest 2% prowizją pobieraną od realizowanej płatności.
W uzasadnionych przypadkach można zrealizować zakup, korzystając z płatności u Kierownika stołówki. - Obiady sprzedawane są na wybrane dni miesiąca, z uwzględnieniem następujących zasad:
- obiady należy kupować z wyprzedzeniem co najmniej jednego dnia roboczego,
- do zakupu obiadów w pierwszej kolejności uprawnieni się uczniowie
PLO nr II w Opolu, którzy mogą kupić obiady nie wcześniej niż 17 dni przed planowanym do zakupu pierwszym posiłkiem, - uczniowie innych szkół mogą kupić obiady nie wcześniej niż 10 dni przed planowanym do zakupu pierwszym posiłkiem,
- pracownicy oraz emeryci PLO nr II w Opolu mogą kupić obiady nie wcześniej niż
7 dni przed planowanym do zakupu pierwszym posiłkiem, - osoby spoza szkoły mogą kupić obiady nie wcześniej niż 4 dni przed planowanym pierwszym posiłkiem,
- w ciągu miesiąca możliwe jest dokupienie kolejnych obiadów.
- Terminy o których mowa w ust. 3 mogą być zmieniane w zależności od dni tygodnia (robocze/święta) oraz innych uwarunkowań. O możliwości zakupu na kolejny miesiąc użytkownicy systemu Jem W Szkole informowani są wiadomością e-mail.
- Obiady zwrócone zgodnie z § 5 ust. 1 będzie można zakupić u Kierownika stołówki w dniu wydania obiadu, z zachowaniem ustalonego pierwszeństwa zakupu jak w pkt 3.
- §5
Zwroty opłat za niewykorzystane obiady
- Rezygnację z obiadu należy zgłosić w aplikacji „Jem w szkole”, nie później niż w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym dzień, którego dotyczy rezygnacja. W szczególnie uzasadnionych przypadkach rezygnację można zgłosić w dniu nieobecności do godz. 7.30.
- Nie przyjmuje się rezygnacji w terminie późniejszym. W takiej sytuacji opłata za obiad przepada.
- Nieodebranie posiłku nie stanowi podstawy do zwrotu kosztów za niewykorzystany posiłek.
- W przypadku zgłoszenia rezygnacji z obiadu w wymaganym terminie, system automatycznie naliczy nadpłatę na koncie osoby korzystającej z obiadów (o wartości 100% ceny posiłków, z których zrezygnowano).
- Nadpłata za zgłoszone nieobecności pomniejsza należność za posiłki w kolejnym zamówieniu wykonanym poprzez aplikację „Jem W Szkole”.
- Środki finansowe niewykorzystane do końca czerwca danego roku szkolnego:
- przechodzą na kolejny rok szkolny;
- absolwentom szkoły będą zwracane na wskazane w aplikacji konto najpóźniej do końca lipca danego roku.
- W uzasadnionych przypadkach na podstawie złozonego wniosku możliwy jest wcześniejszy zwrot niewykorzystanych środków (wzór wniosku załącznik nr 2).
- §6
Korzystanie z breloków
- Bezpłatny brelok niezbędny do otrzymania obiadu pobiera się jednorazowo
u Kierownika stołówki. - Właściciel breloka zobowiązany jest do wprowadzenia jednostkowego numeru breloka w aplikacji „Jem W Szkole”. Powyższe działanie umożliwi przypisanie danego breloka do konkretnego właściciela konta.
- Brelok użytkowany jest przez cały okres korzystania z posiłków w stołówce szkolnej.
- Do 20 sierpnia każdego roku kalendarzowego Kierownik stołówki dokona przeglądu korzystania z breloków. Brak zakupu obiadu dla danego konta przez okres przynajmniej 6 miesięcy skutkował będzie dezaktywacją breloka.
- Obowiązkiem posiadacza breloka jest odpowiednie zabezpieczenie go przed utratą
i zniszczeniem. - W momencie rezygnacji z obiadów brelok należy zwrócić Kierownikowi stołówki.
- Utratę lub zniszczenie breloka należy bezzwłocznie zgłosić Kierownikowi stołówki.
- W przypadku utraty lub zniszczenia breloka Kierownik stołówki po zidentyfikowaniu osoby uprawnionej wyda nowy brelok za opłatą 10 zł.
- §7
Zasady zachowania na stołówce
- Pracownicy szkoły uprawnieni są do pobierania obiadów poza kolejnością.
- Korzystający ze stołówki szkolnej zobowiązani są do pozostawienia kurtek
w miejscu wyznaczonym na stołówce. - Zabrania się pobytu w pomieszczeniach stołówki osobom postronnym, niespożywającym posiłków.
- Osoby spożywające posiłki przed wejściem na stołówkę zobowiązane są do umycia
i zdezynfekowania rąk oraz przestrzegania regulaminu stołówki. - Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Po spożyciu posiłku naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
- Niezwłocznie po posiłku należy ustąpić miejsca innym.
- Osoby korzystające ze stołówki odpowiadają za spowodowane na stołówce szkody.
W przypadku uczniów, odpowiedzialność finansową ponoszą ich rodzice/opiekunowie.
- §8
Postanowienia końcowe
- O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki decyduje Dyrektor szkoły.
- Wszelkich zmian w niniejszym regulaminie dokonuje Dyrektor w porozumieniu z organem prowadzącym.
- §9
Informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych
Informacje o zasadach przetwarzania danych osobowych w związku z korzystaniem ze stołówki szkolnej określa załącznik nr 1 do regulaminu.
Załączniki:
Zał. nr 1 – Informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w związku z korzystaniem ze stołówki szkolnej.
Zał. nr 2 – wzór wniosku o zwrot niewykorzystanych środków.
Załącznik nr 1
do Regulaminu Stołówki Szkolnej w PLO nr II w Opolu
Informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w związku
z korzystaniem ze stołówki szkolnej
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz.U.UE.L.2016.119.1), zwanym dalej RODO informujemy, że:
- Administratorem Danych Osobowych jest Publiczne Liceum Ogólnokształcące nr II
z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Marii Konopnickiej w Opolu, Gen. Kazimierza Pułaskiego 3, 45-048 Opole, tel. (77) 454 22 08, e-mail: sekretariat@lo2.opole.pl dalej: Administrator; - Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych: inspektor@lo2.opole.pl lub listownie na adres siedziby Administratora. Z inspektorem danych osobowych można kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych
z przetwarzaniem danych osobowych. - Dane osobowe przetwarzane będą w następujących celach:
- prawidłowej organizacji i zarządzania korzystaniem ze stołówki szkolnej.
- ewidencji uczniów, uczniów innych szkół, pracowników szkoły, oraz osób z zewnątrz korzystających ze stołówki.
- rozliczenia płatności za posiłki.
- Podstawą prawną przetwarzania danych jest:
- 6 ust. 1 lit. c) i lit. e) RODO w związku z art. 106 ustawy z dnia 14 grudnia 2016r – Prawo oświatowe (t.j. Dz.U.2024. poz. 737 z późn. zm.), w celu wspierania prawidłowego rozwoju
i umożliwienia uczniom Publicznego Liceum Ogólnokształcącego nr II z Oddziałami Dwujęzycznymi im Marii Konopnickiej w Opolu, oraz uczniom innych szkół dla których organem prowadzącym jest Miasto Opole korzystania ze stołówki - 6 ust. 1 lit. b RODO – niezbędność do wykonania umowy , której stroną jest osoba która zadeklarowała chęć korzystania ze stołówki szkolnej na zasadach określonych w Regulaminie stołówki szkolnej w Publicznym Liceum Ogólnokształcącym nr II z Oddziałami Dwujęzycznymi im. M. Konopnickiej w Opolu
- Odbiorcą danych osobowych będzie Podmiot dostarczający i obsługujący system
informatyczny do obsługi stołówki – aplikacja „Jem w szkole” link: https://app.jemwszkole.pl/. Dostęp do danych osobowych może posiadać także podmiot świadczący usługi hostingowe, oraz organy lub podmioty uprawnione do pozyskania danych na podstawie obowiązujących przepisów prawa, np. sądy, organy ścigania, oraz instytucje państwowe, gdy wystąpią z takim żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną - Dane osobowe nie będą przekazywane do państw trzecich lub organizacji międzynarodowych.
- Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych osobowych, otrzymania ich kopii, żądania ich sprostowania lub usunięcia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, oraz prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych w przypadkach określonych w art. 18
- Jeśli uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych narusza obowiązujące przepisy prawa, przysługuje wówczas prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, zgodnie z art. 77 RODO. W Polsce organem nadzorczym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (adres siedziby:
Stawki 2, 00-193 Warszawa), - W trakcie przetwarzania danych nie dochodzi do zautomatyzowanego podejmowania decyzji ani do profilowania, o których mowa w art. 22 ust. 1 i 4 RODO. .
- Będziemy przechowywać Pani/Pana dane osobowe na podstawie obowiązujących przepisów prawa, przez okres niezbędny do udokumentowania i rozliczenia korzystania ze stołówki szkolnej, lub przez okres niezbędny do obrony ewentualnych roszczeń wynikających
z korzystania ze stołówki szkolnej - Podanie danych nie jest obowiązkowe, jednak jest warunkiem koniecznym w celu skorzystania z usług stołówki szkolnej.
Załącznik nr 2
do Regulaminu Stołówki Szkolnej w PLO nr II w Opolu
…………………………………..…….. Opole, ……………………………….
Imię i nazwisko
………………………………………
klasa
Wniosek
Proszę o zwrot nadpłaty za obiady wykupione w stołówce szkolnej PLO nr II w Opolu na rachunek bankowy wskazany w aplikacji „Jem W Szkole”/rachunek bankowy nr:
……………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………..
(imię i nazwisko właściciela konta)
……………………………………………………………
Podpis
*niepotrzebne skreślić
————————————————————————————————————————————–
Wypełnia Kierownik Stołówki:
………………………………………… ……………………………………………………………
(kwota w zł) Podpis Kierownika stołówki