Stołówka
W celu uzyskania dostępu do systemu umożliwiającego zakup posiłków, uczniowie oraz pracownicy szkoły powinni zgłosić się do pani Kierownik stołówki. Inne osoby nie są zapisywane.
Poniedziałek |
15.04.2024 r. |
Alergeny: |
|
Zupa barszcz zabielany, chleb mieszany |
1, 7, 9 |
||
1) |
Bigos, ziemniaki |
1, 7 |
|
2) |
Racuchy z musem jabłkowym |
1, 3, 7 |
|
Kompot wieloowocowy, serek |
|
||
Wtorek |
16.04.2024 r. |
Alergeny: |
|
Kapuśniak z białej kapusty, chleb mieszany |
1, 9 |
||
1) |
Pieczeń wieprzowa w sosie, ziemniaki, sałatka z czerwonej kapusty |
1, 7 |
|
2) |
Sznycel ‘górski’ w sosie, ziemniaki, sałatka z czerwonej kapusty |
1, 3, 7 |
|
Kompot wieloowocowy |
|
||
Środa |
17.04.2024 r. |
Alergeny: |
|
Zupa kalafiorowa, chleb mieszany |
1, 7, 9 |
||
1) |
Spaghetti z żółtym serem, sałata |
1, 3, 7 |
|
2) |
Kiełbasa z cebulką, ziemniaki, marchew z chrzanem, sałata |
1, 7 |
|
Kompot wieloowocowy, owoc |
|
||
Czwartek |
18.04.2024 r. |
Alergeny: |
|
Zupa ogórkowa, chleb mieszany |
1, 7, 9 |
||
1) |
Filet drobiowy panierowany ryż lub ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej |
1, 3, 7 |
|
2) |
Kotlet ‘pożarski’ ryż lub ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej |
1, 3, 7 |
|
3) |
Pulpety w sosie potrawkowym, ryż lub ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej |
1, 3, 7, 9 |
|
Kompot wieloowocowy |
|
||
Piątek |
19.04.2024 r. |
Alergeny: |
|
Zupa krupnik zabielany, chleb mieszany |
1, 7, 9 |
||
1) |
Jajko w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty |
1, 3, 7 |
|
2) |
Pierogi tradycyjne z cebulką, surówka z kiszonej kapusty |
1, 3, 7 |
|
Kompot wieloowocowy |
|
Smacznego!
Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten ( tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany) oraz produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Skorupiaki i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty (produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne np. śmietana, ser, masło. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamie i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne. ( produkty przygotowane na ich bazie
- Nasiona sezamu i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne np. musztarda (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna np. w owocach suszonych) konserwant(E220)
- Łubin i produkty pochodne. (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, kwasek cytrynowy, vegeta bez glutaminianu sodu, sól o obniżonej zawartości sodu z magnezem i potasem, cynamon mielony, czosnek mielony, kminek
Zgodnie z informacjami producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
w Publicznym Liceum Ogólnokształcącym nr II z Oddziałami Dwujęzycznymi
im. M. Konopnickiej w Opolu